Menu tonen

 

COPD 

Fysiotherapie bij COPD

COPD is een aandoening waarbij kortademigheid, slijmklachten en conditieverlies kunnen optreden. Daardoor wordt bewegen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten bemoeilijkt. Hierbij valt te denken aan wandelen, fietsen, sporten, traplopen en soms zelfs dagelijkse verzorging. De fysiotherapeut kan een COPD-patiënt begeleiden bij deze klachten.
Algemeen advies voor iemand met COPD is: voldoende beweging. Dat wil zeggen,dagelijks een half uur matig intensief actief zijn zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen of fitness. Als een patiënt daar niet in slaagt door aanhoudende (angst voor) kortademigheid of door conditieverlies kan een patiënt doorverwezen worden naar een fysiotherapeut.
Verbeteren van inspanningsvermogen en ademhalingsoefeningen zijn twee belangrijke peilers binnen de behandeling. Ook zelfmanagement en vertrouwen in eigen kunnen zijn belangrijke onderdelen in de fysiotherapeutische behandeling van COPD.

Verbeteren van inspanningsvermogen

Het doel van verbeteren van het inspanningsvermogen is het gevoel van kortademigheid te verminderen en activiteiten van het dagelijkse leven (ADL) beter te kunnen uitvoeren.
Het inspanningsvermogen kan verbeterd worden door training, bijvoorbeeld op de fiets of loopband, krachttraining, en/of ademspiertraining. De training is maatwerk en specifiek voor elke patiënt. Daarvoor is onderzoek nodig zoals een longfunctietest en eventueel een fietstest.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn gericht op verminderen van kortademigheidsklachten en verbeteren van kwijtraken van slijm. Oefeningen die aan bod komen zijn huffen en pursed lib breathing. Ook geeft de fysiotherapeut advies over houding bij kortademigheid en hoe activiteiten uitgevoerd kunnen worden.

Samenwerking

Fysiotherapie Gezondheidshuis is aangesloten bij Zorggroep Fynon. Dit is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten in. Noordoost-Nederland. Het doel is om hoogwaardige fysiotherapeutische zorg te bieden voor specifieke doelgroepen zoals COPD en Diabetes Mellitus en gesprekspartner te zijn voor andere organisaties van zorgprofessionals.
Onder Fynon valt het CNZ, Copd Netwerk Zwolle, een samenwerkingsverband tussen Isala Klinieken en een aantal gespecialiseerde fysiotherapie praktijken in Zwolle en omgeving. Door middel van scholing en intensief contact wordt kennis op peil gehouden en bent u verzekerd van de beste zorg op gebied van COPD.

Longfysiotherapeut in het Gezondheidshuis is Jeanette van Tarel.

RECENT NIEUWS