Menu tonen

zmp

Zit met Pit! is een landelijk lesprogramma voor kinderen vanaf groep 5 gericht op het aanleren van een goede zithouding in combinatie met gezond gedrag rondom beeldschermgebruik. Leonie Scholten (kinderfysiotherapeut) is "Zit met Pit!" therapeut in Gezondheidshuis Stadshagen.

Kinderen brengen steeds meer tijd zittend door, soms zelfs meer dan een volwassene met een kantoorbaan. Door de komst van laptops en tablets is het onderwijs aan het veranderen. Kinderen zitten meer en leren anders. Voorheen zaten kinderen vooral thuis achter de computer, maar inmiddels zijn computer en tablet op school helemaal ingeburgerd. Het aanleren van gezond gedrag rondom computergebruik is een gedeelde verantwoordelijkheid van school en ouders geworden.

Als gevolg van het vele zitten zien wij op steeds jongere leeftijd pijnklachten ontstaan van rug, nek en/of schouders. Wij pakken de verantwoordelijkheid over dit belangrijke onderwerp graag op en hebben ons als praktijk aangesloten bij dit nuttige initiatief.

Zit met Pit! is zo ontwikkeld dat kinderen, leerkrachten en ouders sámen in beweging komen. De kinderen gaan actief aan de slag met oefeningen, spelletjes en opdrachten uit een werkboekje. De lessen worden gegeven in de klas door een erkende therapeut met aanwezigheid van de leerkracht. De tips en adviezen kunnen door de leerkracht na afloop van de lessen worden voortgezet. Behalve de leerkracht worden ook ouders betrokken bij het programma. Zit met Pit! is een erkende interventie binnen De Gezonde School.

Het lesprogramma is opgebouwd rond het stripfiguur Pietje Pit. Net als veel kinderen vindt Pietje gamen het leukste wat er is, maar dan…. krijgt hij pijn. Oei! Samen met Pietje ontdekken de kinderen spelenderwijs wat er mis ging en hoe het beter gaat. Pietje Pit geeft het goede voorbeeld en moedigt de kinderen aan om met hem mee te doen.

Kort maar krachtig een indruk krijgen van Zit met Pit? Bekijk dan het filmpje, het duurt nog geen 3 minuten: Klik hier

Wilt u als school of als ouder meer informatie over dit lesprogramma? Neem dan contact op met onze ‘Zit met Pit! therapeut’ Sophie Engelen. 
Zij kan nog veel meer vertellen over dit programma. Stuur een mailtje naar: zitmetpit@gezondheidshuis.nu

 

RECENT NIEUWS