Menu tonen

TC91logo

maak_uw_afspraak.jpeg

Wat kan Fysiotherapie Gezondheidshuis voor u betekenen?

Fysiotherapie Gezondheidshuis beschikt over zeer ervaren fysiotherapeuten die ruime ervaring hebben in het behandelen en begeleiden van zowel bovenhandse (sport)blessures als overige tennis blessures. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van de klacht en zoeken samen met u naar een behandeling op maat. Onze ruime kennis, ervaring en mogelijkheden wat betreft het toepassen van diverse behandeltechnieken zorgt ervoor dat uw klacht optimaal zal worden behandeld. Onze fysiotherapeuten beoordelen uw klacht en kunnen middels aanvullend onderzoek ervoor kiezen een echo uit te voeren voor een complete diagnose. Het kan zijn dat het nodig is om uw manier van bewegen in de gehele bewegingsketen te analyseren en optimaliseren om ervoor te zorgen dat u begeleid wordt in het behandelen van steeds opnieuw opkomen van (oude) blessures. Bij langdurige chronische peesklachten zijn wij ook in staat om deze klachten middels shockwave en EPTE te behandelen, met veel positieve resultaten.

De meest voorkomende tennisblessures

Impingement van de schouder
In de tennissport vinden er veel herhaaldelijke bovenhandse (explosieve) bewegingen plaats. Tussen het schouderdak en de kop van de arm bestaat een ruimte waar met gevoelige structuren, die tijdens het heffen van de arm kleiner wordt. Dit kan leiden tot inklemming van een pees of slijmbeurs of terwijl ‘impingement’. Deze inklemming leidt tot een irritatie of ontsteking van deze schouderstructuren die pijnklachten veroorzaakt.

De schouder is een zeer bewegelijk gewricht die afhankelijk is van kapsel, spieren en pezen voor een optimale stabiliteit.

Tenniselleboog
Tijdens het slaan met het racket vindt er een herhaaldelijke beweging plaats van het naar binnen en buiten draaien van de onderarm ten opzichte van de bovenarm, en worden de polsstrekkers flink belast. Hierdoor kunnen de aanhechtingen van deze spieren geïrriteerd raken. Dit wordt ook wel ‘epicondylitis lateralis’ of tenniselleboog genoemd.

Polsklachten
Tijdens het slaan met het racket wordt de beweging ook deels vanuit de pols ingezet. Hierdoor kunnen structuren in het polsgewricht zoals o.a. spieren, banden, kapsel, een discus en botstukken. Door de kracht van het slaan met het racket kunnen er verrekkingen, ontstekingen en soms zelfs scheuringen ontstaan.

Zweepslag van de kuit
Tijdens de tennissport kunnen eventuele gespannen of vermoeide kuiten een risicofactor zijn voor blessures. Door de explosieve en onverwachtse bewegingen die je maakt tijdens de tennissport, of het even aanzetten voor een sprint, springen of zijwaarts bewegen kan dit leiden tot een acute spierscheuring in de kuit: zweepslag.

Hielspoor
Hielspoorklachten ontstaan meestal geleidelijk door tijdelijke of langdurige overbelasting van de voetzoolpees. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat onder spanning en gaat irriteren en ontsteken. Wanneer is de kans op overbelasting van de voetzoolpees groter.