Wat is Hartrevalidatie?
Hartrevalidatie is voor iedereen die recent behandeld is voor het hart. De behandeling is gericht op verder herstel en geeft patiënten weer vertrouwen in het lichaam. Hartrevalidatie start na behandeling in het ziekenhuis. Het hele traject duurt 6 weken tot 3 maanden.
Voor deelname aan hartrevalidatie is een verwijzing nodig van de cardioloog.
Voor wie?
Hartrevalidatie is bedoeld voor mensen die:
- een hartinfarct hebben doorgemaakt
- een dotter- of stentbehandeling, bypassoperatie of andere operatieve ingreep hebben
gehad - wachten op een hartoperatie
- last van hartritmestoornissen hebben
- net een pacemaker of ICD hebben gekregen
- een hartstilstand hebben gehad
Effecten hartrevalidatie:
- 50% minder kans op nieuwe hartproblemen
- 30% minder kans op sterfte door hartproblemen
Het beweegprogramma hartrevalidatie
U traint in de trainingszaal van de fysiotherapie in het Gezondheidshuis. Vooraf vindt er een intake plaats en worden de doelen en mogelijkheden in kaart gebracht. Door middel van testen wordt uw conditie en kracht gemeten. Onze fysiotherapeuten begeleiden en adviseren u bij het trainingstraject en beantwoorden eventuele vragen.
Uiteindelijk is het doel om zelfstandig en op uw eigen niveau te bewegen dan wel te sporten. Belangrijk hierbij is om te ontdekken wat u graag doet en waar u zich goed bij voelt.
Inhoud programma
Het programma is heel divers en bestaat uit informatie, oefeningen en leren omgaan met de aandoening. Samen met een cardioloog, verpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist, psycholoog en/of maatschappelijk werker, wordt gewerkt aan het herstel. Hartrevalidatie is maatwerk. Deelnemers volgen alleen onderdelen die voor hen zinvol zijn. In een intakegesprek komen de persoonlijke doelen aan bod.
Dennis Elferink begeleidt de hartpatiënten in het Gezondheidshuis en is aangesloten bij HNZ.
Social media