Menu tonen

U kunt bij het Gezondheidshuis terecht voor een vasectomie (sterilisatie van de man). Deze ingreep wordt gedaan door Edward Knol – huisarts De Verbinding, met ondersteuning van een assistente.

Wat is een vasectomie?

Een vasectomie is een operatieve ingreep waarbij de zaadleiders worden onderbroken. Deze ingreep kan worden gedaan in het ziekenhuis (door chirurg of uroloog), een privékliniek of door een hierin gespecialiseerd huisarts. De ingreep is in principe onomkeerbaar. Een vasectomie is dan ook alleen een goede keuze, als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksleven. Meer informatie kunt u lezen op thuisarts.nl

Hoe gaat ’t in z’n werk?

Onder plaatselijke verdoving maakt de dokter een kleine opening in de balzak. Van beide zaadleiders wordt vervolgens een stukje verwijderd en de uiteinden worden dicht gebrand/afgebonden. De huid van de balzak wordt gesloten met een oplosbare hechting – bij de hier gebruikte “Non Scalpel Techniek”  betreft dit slechts 1 klein wondje die snel geneest. De ingreep duurt meestal 30-40 minuten. Let op: we vragen u om een uur voorafgaand aan de ingreep een tabletje Oxazepam 10 mg in te nemen. Dit zorgt ervoor dat u meer ontspannen bent en de ingreep soepeler verloopt. Zie ook het informatieformulier.

Kosten en verrekening

We hanteren voor de vasectomie een tarief van € 374,00. U wordt gevraagd dit bedrag meteen na afloop van de ingreep te voldoen via ons mobiel pin-apparaat. Mocht dit niet lukken dan vragen we u een eenmalig machtiging te ondertekenen voor incasso van dit bedrag van uw rekening. Sommige verzekeraars vergoeden deze ingreep in de aanvullende polis. U krijgt daarom van ons een factuur waarmee u zelf evt. (een deel van) deze kosten kunt declareren bij uw zorgverzekeraar.

Voor wie?

Deze mogelijkheid bieden we aan voor mannen met een sterilisatiewens die als patiënt zijn ingeschreven bij een huisarts in de regio Zwolle en (ruime) omgeving. Bij oplopende wachttijden geven we voorrang aan patiënten van het Gezondheidshuis en direct aangrenzende praktijken. Indien u dit overweegt, maakt u eerst een afspraak met uw eigen huisarts om de ingreep te bespreken. Het uitgebreid informatie- en toestemmingsformulier kunt u hier lezen en downloaden. Hierna kunt u een afspraak plannen voor de ingreep via de praktijkassistentes van De Verbinding. Dit formulier neemt u ingevuld en ondertekend mee naar uw afspraak voor de vasectomie. Let op: heeft u in het verleden een ingreep aan de balzak ondergaan (niet ingedaalde testis, torsio testis, hydrocele) dan dient u in principe naar het ziekenhuis te worden verwezen. Overleg bij twijfel met uw huisarts of met huisarts Edward Knol.