Menu tonen

Minder valpartijen dankzij Otago valpreventie oefenprogramma

Met het ouder worden gaan de beenspierkracht, het evenwicht en het uithoudingsvermogen vaak achteruit. Ouderen kunnen zich onzeker gaan voelen en minder bewegen, met valpartijen en minder zelfstandigheid als gevolg. Gelukkig heeft Platform Fysiotherapie Zwolle (een samenwerking tussen Zwolse fysiotherapeuten) een bewezen effectieve oplossing: het Otago valpreventie oefenprogramma. Zekerder voelen en zelfstandig blijven.

Het Otago valpreventie oefenprogramma is een effectief programma, waarbij wordt gewerkt aan sterkere beenspieren, het evenwicht en het uithoudingsvermogen. Mensen voelen zich weer een stuk zekerder in het bewegen, wat al veel valpartijen voorkomt en waardoor ze ook langer zelfstandig blijven. Zo bleek uit onderzoek in Nieuw-Zeeland, waar het Otago-valprogramma vandaan komt, dat het aantal valongelukken met 35% daalde. En door de toegenomen spierkracht en uithoudingsvermogen herstelden mensen sneller als ze gevallen waren.

Werken aan spieren, evenwicht en uithoudingsvermogen

Bij mensen thuis of in groepen worden oefeningen gegeven voor de beenspieren en het evenwicht en wordt er gewerkt met een wandelschema. Natuurlijk wordt het oefenschema afgestemd op de persoon. Gedurende een aantal weken wordt 1x per week een uur lang geoefend onder begeleiding van een fysiotherapeut. Daarnaast krijgen deelnemers oefeningen voor thuis mee. Een ergotherapeut kan bij deelnemers thuis kijken hoe ongelukken te voorkomen of om advies te geven over welke schoenen stabiel lopen.

Voor wie

Het Otago- valpreventie oefenprogramma richt zich op zelfstandig wonende 65 plussers die moeite krijgen/hebben met lopen of uit de stoel opstaan en kan zowel individueel als in groepen gevolgd worden. Mensen die bang zijn om te vallen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Het programma is ook zeer geschikt voor ouderen die met een rollator of met een stok lopen.

Erik Kamer is Otago oefentherapeut bij het Gezondheidshuis.

otago