Psychische gezondheid

Jongleren kun je leren

Hoe houd je alle ballen in de lucht? De opvoeding van je kinderen, je gezin combineren met je werk, hoge hypotheeklast of andere onkosten, weinig contacten in de wijk... Het leven vraagt soms veel van je. Hoe houd je alle ballen in de lucht?

Hier vind je informatie over waar je terecht kan met je vragen. De informatie is speciaal voor bewoners van de wijk Stadshagen. Want daar wonen veel mensen met dezelfde vragen als jij.

In de wijk zijn veel initiatieven om je te helpen als je informatie, steun of advies nodig hebt. Want….jongleren kun je leren!

Doe ik het goede? Het opvoeden van kinderen is een hele klus. Sommige ‘problemen’ horen bij bepaalde fasen van het opgroeien van je kind. Maar hoe weet je wat ‘normaal’ is? En hoe los je lastige situaties met je kinderen het beste op? Alle ouders lopen wel eens tegen deze twijfels aan. Toch is het soms fijn om advies te kunnen vragen.

Wat helpt mij bij een goede nachtrust? 

Wist je dat 30% tot 50% van de mensen last heeft van slaapproblemen?
Slecht slapen heeft gevolgen voor je veerkracht, energie en stemming overdag. Maar aan slaapproblemen valt vaak wat te doen. Ook als jezelf denkt dat je alles al hebt geprobeerd.

Welke activiteiten zijn er in Stadshagen? Als je nieuw bent in de wijk, is het fijn om te weten hoe je nieuwe mensen kunt leren kennen of wat er te doen is in de buurt. Maar ook als je al langer in Stadshagen woont, is het prettig mensen in je wijk te kennen.

Hoe houd ik het fijn met mijn partner? 

Als je gezin of je werk veel energie vragen, is er niet altijd voldoende aandacht voor de relatie met je partner. Ook als je zorgen hebt over je gezondheid, je kinderen, familie, geldzaken of je werk, dan kan dat effect hebben op je relatie en op de sfeer in je gezin. In de loop van je leven kan de relatie met je partner veranderen. Soms geeft dat spanning, maakt het je onzeker of overweeg je zelfs een scheiding. Het is heel normaal als je bij deze vragen advies of steun van een buitenstaander nodig hebt.

Waar vind ik hulp of advies? Als je zorgen hebt over het betalen van alle rekeningen, praat je daar misschien niet zo snel over met vrienden of familie. Toch kunnen geldzorgen veel stress geven. Het is niet altijd eenvoudig je weg te vinden in regelingen, instanties en wetten.

Hoe blijf ik mentaal fit? Als je veel zorgen hebt of je hebt veel verschillende taken, dan geeft dat stress. Mogelijk krijg je te weinig ontspanning of zie je geen uitweg. Dan raak je uit balans. Dat kun je merken aan verschillende dingen: Je wordt prikkelbaar, bent moe, angstig of somber.